OM SKOTTES

Skottes Musikteater är en fri teatergrupp med en genuin teatertradition. Vi är en av landets äldsta fria teatergrupper med drygt 40 år och närmare 100 uppsättningar på nacken.

Skottes Musikteater presenterar varma, känslomässiga berättelser fulla av överraskande vändningar, berättade med musikalitet, teatralitet och lust. Vi vill ge våra besökare en upplevelse att bära med sig långt efter att man lämnat teatersalongen.

För en ännu större upplevelse ger vi ofta ett mervärde till våra föreställningar. Det kan vara våra populära familjelördagar med kafé och barnaktiviteter eller olika former av samarbeten med dramapedagoger och förskola/skola.

Skottes Musikteater hittar du i centrala Gävle, på Spegeln som är vår hemmascen. och vi producerar barn- och vuxenteater. Vi turnerar kontinuerligt över hela landet med våra produktioner.

alice

 ALLT2006ankungeatlantenendumgubbefarbror1framfor ridangittanhonungslejonetjosses pojkarkejsarens nya kläderkliv av 01
 

Skottes Musikteater samarbetar med:

 gavlekommun 

 

koncernlogotyp farg

kulturens logo svart 1

kulturradet logo

 

 HISTORIK

Skottes Musikteater startade som Skottes Musikorkester 1976 i Luleå. Orkestern, som den lät då har beskrivits som ett folkmusikbaserat rockband, alternativt ett rockmusikbaserat folkband. De allra första medlemmarna i Skottes Musikorkester var:

  • Tomas Forsell - känd från barnmusikgruppen Häjkon Bäjkon band
  • Ted Ström – låtskrivare som b.l.a skrivit Monica Törnells låt Det stora vemodet samt musiken till Lars Molins filmer.
  • Tommy Skotte – basisten från Malmberget.

När man skulle namnge gruppen stod valen mellan Vete och hans bröder och Skottes Musikorkester, efter medlemmen Tommy Skotte. Skottes Musikorkester var på den tiden en del av musikkollektivet Anton Svedbergs svängjäng. Det var en sammanslutning av olika progg-orkestrar som tillsammans uppförde konserter och revyer i Luleå varje år.

1978 blev blåsaren/saxofonisten Kalle Zerpe medlem i Skottes Musikorkester. Samma år uppträdde de i SVT´s ungdomsprogram Lördags. Efter alla revyer som Skottes-gänget medverkat i väcktes en lust att göra en mix av musik och sketcher. På så sätt började Skottes Musikorkester att mer och mer att utvecklas mot att bli Skottes Musikteater, även om det gamla namnet hängde kvar till i början på 80-talet.

Inför folkomröstningen om kärnkraft 1979 gavs Skottes ett uppdrag av Rikskonserter i Norrbotten att sätta upp en föreställning för högstadiet om energi. Detta utmynnade i antikärnkraftshowen: Spelet om energi, som spelades för alla högstadieskolor i Norrbotten och turnerade som vuxenshow runt om i hela Sverige. I samband med showen gavs två singlar ut: Rädda Kalixälven och Anti-kärnkraftverk

Följande finns att läsa om gruppen på websidan progg.se:

”Skottes Musikorkester ska tydligen ha vart ett kultband trots att de inte släppt så mycket vinyl. Orkestern var belägen i Luleå och kom till världen 1976. Förutom ena sidan av denna protestsingel så ska de även ha släppt en LP 1987.”

1980 Sattes den politiska vuxenrevyn Striptease upp med ambitionen att ”klä av makten”.

Medlemmarna i Skottes hade hittills haft kvar sina ordinarie arbeten men 1981 kom man till en punkt då det var dags att satsa fullt ut. Alla sade därmed upp sig för att arbeta på heltid med orkestern. I och med denna satsning på barnteater ökade också det årliga anslaget från Statens Kulturråd.

Barnföreställningen Honungslejonet sattes upp av Kalle Zerpe, Tomas Forsell och Olle Thörnqvist. Regisserade gjorde Hans Kellerman. Honungslejonet spelades för samtliga lågstadiebarn i Luleå Kommun och Piteå Kommun och den blev även en TV-produktion i två delar. Honungslejonet var egentligen ett pilotprojekt till jätteprojektet Lejongruvan.

Med den turnerade gruppen – som nu hette Skottes Musikteater, runt sporthallar i hela landet med Skandinaviens största inomhustält med plats för 300 barn.  Det hela höll dock på att ta en ända med förskräckelse när hela tältet rasade ihop i Pajala efter en miss med säkerhetsanordningen. Lyckligtvis befann sig inte många i tältet, eftersom det hände under en rivning efter föreställningen och ingen kom till skada.

1983 sökte Gävle kommun en barn- och ungdomsteatergrupp som skulle bo och verka i staden. Skottes, som redan gästspelat i Gävle vid flera tillfällen fick uppdraget. Så kom det sig att de som då utgjorde kärnan i gruppen både pick, pack och familjer och flyttade till Gävle. Samma år startade Folkteatern Gävleborg och stadens kulturliv fick därmed ett rejält uppsving.

Skottarna som flyttade till Norrlands residensstad var Kalle Zerpe, Olle Thörnqvist, Pär Andersson, Marika Hansson, Eva Lundgren, Hans Kellerman och Erik Petersen. De flyttade verksamheten till nyrenoverade lokaler i Gamla Grand, i centrala Gävle. Kommunen stod - då som nu, för hyran och ett årligt verksamhetsbidrag.

Det var härliga tider för Skottarna, föreställningarna i Gävle sålde slut långt i förväg och de turnerade land och rike runt på olika barnteaterfestivaler bl.a. Seattle i USA, Toronto i Kanada, Skottland, England, Tyskland och Frankrike. Inbjudningarna från olika länder var många fler än vad gruppen hade möjlighet att åka till.

Världsberömda blev de med barnföreställningen Paddan och grodan och här hemma uppfördes många fantasifulla kabareér då de spelade på allt från cyklar till torskar.

1995 – efter tolv år i Gamla Grand flyttade gruppen ett stenkast till den nyinredda före detta biografen Spegeln som gjorts om till teater för Skottes räkning. Där huserade gänget också i tolv år. I samma veva upplöstes det gamla kärngänget som jobbat ihop i tjugo år och nya människor kom in. Av de gamla medlemmarna återstod nu endast Kalle Zerpe.

Några föreställningar som utmärkt sig genom åren och dragit mycket publik är Happy Hour, LördagsNöjet, Bockarna Bruse, Gittan och gråvargarna, Den fula ankungen och Momo – kampen om tiden. Skottes soppluncher med musikunderhållning var väldigt populära och har förgyllt många luncher för Gävles vuxenpublik.

2007 - 2012 huserade Skottes Musikteater i Gasklockeområde, därefter installerade sig Skottes återigen på Spegeln.

Genom åren har många, många människor passerat Skottes Musikteater under sin karriär. Idag består gruppen av Kalle Zerpe, Marie Skönblom, Sara Fridholm, Stina Zacco Andersson, Ove Zacco Andersson och Mats Jadin.
På administrationen arbetar Eva Janstad, Maria Fedko och tekniker Björn Arnell.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account